2010. november 28., vasárnap

Darált keksz - klasszikusok: Keksztekercs és kókuszgolyó

Süncsalád

Köztudott, hogy a darált keksz alapú, sütés nélküli sütik igazi életmentők és nem kell hozzájuk őstehetség. Épp ezért mindig sikítani tudnék, amikor a boltban meglátom az "instant" kókuszgolyó- vagy keksztekercs-port...

Keksztekercs

Ősi családi recept :) (Értsd - ki tudja már, honnan van, de mindig ezt csináljuk...)

Hozzávalók:

a "tésztához"
30 dkg darált keksz
2 ek cukrozatlan kakaó
10 dkg porcukor
ízlés szerint rum vagy rumaroma
az összeállításhoz tej

a "krémhez"
10 dkg vaj (nem lehet margarin!)
5 dkg kókuszreszelék
15 porcukor

a nyújtáshoz:
5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A "tészta" hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól gyúrható állagot kapjunk, gondolva arra, hogy ki is kell majd nyújtanunk. A tej mennyisége persze függ a keksztől, mindenesetre érzéssel adagoljuk és jól dolgozzuk meg, mielőtt úgy döntünk, hogy öntünk még hozzá, mert tényleg nyújtani kell és nem "kenni".
Vágjunk egy téglalap alakú folpack-darabot és szórjuk meg az erre a célra tartogatott kókuszreszelékkel és ezen nyújtsuk ki - egyrészt díszíti, másrészt nem ragad oda -, 3-4mm vastagra.
A krém alkotóit keverjük össze, majd kenjük rá egyenletesen a kinyújtott lapra - én valójában puszta kézzel szoktam rálapogatni, mert a kézmelegtől megolvad a vaj és sokkal könnyebben megy a dolog...
Ha kész, akkor a fólia segítségével (is) tekerjük fel az egészet, ha lehet, minél szorosabban. Ha megvan, nyugodtan formázgassuk-lapogassuk-hengergessük (a kókuszos folpackon) addig, amíg elégedettek nem leszünk az eredménnyel.
Eztán már csak jól ki kell hűteni, aztán meglepődni a szeletelésnél, hogy milyen bénának éreztük a feltekerésnél és mégis milyen jól néz ki! :)

Kókuszgolyó

Szintén ősi recept...
Hozzávalók:

20 dkg darált keksz
20 dkg porcukor
10 dkg vaj (de tényleg!)
5 dkg kókuszreszelék
1 ek cukrozatlan kakaópor
ízlés szerint rum vagy aroma
szükség szerinti mennyiségű barack- vagy darabos meggylekvár az összeállításhoz
5 dkg kókuszreszelék a beforgatáshoz

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, a lekvárt a szükséges (gyurmázható, de nem kenhető) állag eléréséig adagolva. Nálam a házi darabos meggylekvár a nyerő, így meggyes is, rumos is - a konyakos meggyért nem vagyok oda különösebben...
Ha összeállt az egész, "begolyózzuk" és meghempergetjük kókuszreszelékben.
Ezt is jól ki kell hűteni a vaj miatt, na meg hogy az egész összeérjen.

Ezt az alap"tésztát" számos figura elkészítéséhez használhatjuk, itt van pl. a zizis süni.

A díszítési ötlet Szamócától származik.
Annyi az egész, hogy a masszát csepp alakúra kell gyurmázni, leönteni csokival/bevonóval, aztán megtűzdelni zizivel, szemnek pedig francia drazsét válogatni. Sajnos a csoki túl gyorsan keményedett és kicsit berepedezett, de ha nem a királyi családnak készül, azért még úgy is vállalható :)

(Egérke is van nála, az is nagyon cuki - én úgy gyártottam egereket, hogy a fentiek szerinti csokibevonós alapba fülnek mandulalapokat tűztem, a szemet és a farkincát pedig fehércsokival pötyöztem/kanyarintottam rá.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése