2010. november 14., vasárnap

Répatorta házi krémsajttal

Répatorta


Répatorta és nyuszi a kalapban :)

Ha lereszeltük a répát, akkor percek alatt össze lehet dobni a tésztát - nagyon finom, és ha külön nem szólunk, a legtöbb ember rá nem jön, hogy répatortát evett, utána pedig már hiába a finnyáskodás :)

A recept a desszert.eu-ról származik.

Hozzávalók:

30 dkg barnacukor
2 dl étolaj
4 db tojás

28 dkg liszt (fele nyugodtan lehet, sőt legyen teljes kiőrlésű)
10 dkg durvára vágott, pörkölt dió vagy mandula
1 csomag (12g) sütőpor
1 késhegynyi só
ízlés szerint fűszerek (fahéj, esetleg mézeskalács-mix)

40 dkg reszelt sárgarépa (kisebbre reszelve, szóval nem alma-, hanem sajtreszelőn)
5 dkg olvasztott fehér csokoládé
1 db narancs reszelt héja (de a cukrozott narancshéj sem rontja el! :) )

Elkészítés:

Valójában az elkészítés csak annyi, hogy a felsorolás sorrrendjében szépen mindent összekeverünk. Na jó, ha "profin" szeretnénk intézni, akkor az első hármat külön, a szárazokat (második öt) külön, aztán ezeket egybe és utána még bele a maradékot.

Az eredeti recept és a torta-feeling miatt kapcsos tortaformában kellene sütni, de mivel féltem attól, hogy a rendelkezésemre álló "profi" sütőben nem sülne át, na meg azért, mert szállítani és szeletelni is könnyebb úgy, én közepes (kikent, belisztezett) tepsiben (közepes hőfok, kb 40 perc, vagy ahogy sikerül) készítettem el. Nem is baj az sem, hogy picit alacsonyabb lesz, mert finom, tartalmas.

A tetejére krémsajt kívánkozik. Én megpróbáltam mascarponéval is, de a savanykás házi változat jobban ízlett. Íme:

Házi krémsajt

Ezt már többeknél láttam és több helyről hallottam, példának okáért itt egy bejegyzés Wise Lady-től

Hozzávalók:

2 nagy doboz joghurt vagy tejföl
másra nem használt fehér konyharuha
konyhai (tészta)szűrő
és némi türelem...

Elkészítés:

Jaj, a hozzávalókból kihagytam az edényt, amit a szűrő alá kell tenni :). Szóval vegyük elő a kifelejtett edényt, bele mehet a szűrő, abba a konyharuha, abba a joghurt vagy tejföl, aztán mindez a hűtőbe.
Az éles szemű olvasónak rögtön feltűnhet, hogy ez nem egy recept - arról van csak szó, hogy a joghurtot/tejfölt le kell csöpögtetni. Ez megvan 12-24 óra alatt, de persze rásegíthetünk azzal, hogy a konyaruha segítségével kicsit kinyomkodjuk, kicsavargatjuk.
Akkor van kész, amikor mi jónak látjuk, ez is tipikusan az a "recept", amit nem lehet elrontani.

Ekkor keverjünk bele ízlés szerint porcukrot vagy mézet, na meg ízesíthetjük vaníliás cukorral is, aztán kenjük rá a kész, kihűlt répatorta tetejére.

Egyébként pedig, ha nem répatorta céljából készül, akkor lehet sósra is ízesíteni. Szóval: kismókusok kenyérre is kenhetik, nagymókusok süteménybe is tölthetik!

És végül egy extra változat: mascarpone-krémes (töltött) répatorta marcipánrépákkal. Szokás szerint vacak képminőséggel :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése