2010. november 1., hétfő

Zabpelyhes süti és zabpelyhes sütis sajttorta

Zabpelyhes süti

Igazi fotóművészeti remek...

Az első zabpelyhes-keksz, amit kipróbáltam és ami sajnos annyira jó, hogy a többi verziónak nincs sok esélye :)

Az alaprecept Flat-cat-től származik. (Még akkor is, ha ő is hivatkozik Millie-re - persze ott is érdemes szétnézni!)

Egyszerű, gyors, finom és puha.

Hozzávalók:

1 csésze (cup) = 2,5 dl

3/4 csésze teljes kiőrlésű liszt (lehet sima liszt is, sőt, egy részét helyettesíthetjük darált keksszel is!)
1 csésze zabpehely (Ha van, akkor az apróbb szemű - a Spar-os nagyon jó és olcsó is)
1/2 csésze puffasztott amarántmag (Lehet ez is zabpehely, ha nem akarunk ilyet vadászni, egyébként nagyon egészséges cucc és Szamócától tudom azt is, hogy a teljes kiőrlésű tésztákat finomabbá teszi. Ja, és gluténmentes. A Múzeum körúton a bioboltban mindig kapni 300 Ft-ért - amennyiben én nem jártam hamarabb arra és nem vásároltam fel a készletet...)
1/2 tk sütőpor
1 csipet só
10 dkg vaj (Nem vagyok kifejezetten margarin-ellenes, de ehhez nem jó!)
1/2 bögre barnacukor (Persze, lehet sima is, na de a barna nádcukor az mégiscsak más...)
1 db tojás
1 van. cukor (Bourbon, ha éppen van otthon...)
1 marék, lehetőleg pirított, vágott olajos mag (dió, mandula, mogyoró, akármi)
1 marék vágott aszalt/kandírozott gyümölcs (nálam általában kandírozott narancshéj)
Fűszerezés igény és ízlés szerint (fahéj, szerecsendió, ilyesmik)

Elkészítés:

Elkeverjük a (lehetőleg nem kőkemény) vajat a cukorral és a tojással, beledobáljuk a magokat és gyümölcsöket, külön összekeverjük a "száraz" anyagokat, majd mehet egybe az egész. Fakanállal is össze lehet keverni, de kézzel is belemászhatunk, utána úgyis muszáj lesz.
Nagyon komoly előképzettséget igényel, hogy valaki ezt a tésztát el tudja rontani :)
Ha összeállt, akkor ahogy sikerül, 12-16 gombócot formázunk belőle - bevizezett kézzel könnyebb - és sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk, a tetejüket pedig kicsit megnyomjuk/ellapogatjuk. Egy hagyományos nagy gáztepsibe fér bele ez az adag, úgy, hogy rászámoljuk azt is, hogy majd valamennyire elterülnek és teret is engedünk ennek.

170-180 fokos sütőben (ó, a boldog szerencsések, akik szabályozni tudják a sütőjük hőfokát...) 12-15 perc alatt megsütjük.

Ne süssük túl! Kb amikor pirulni kezd a széle, már készen van, a közepe ekkor hiába puha még - ez csak a vaj miatt van (legalábbis asszem...). Hagyjuk a tepsiben kihűlni, utána már simán  le lehet szedni, nem fog szétesni.


Még több cica... És azok a kis pöttyök a sütiben az amarántok!


Zabpelyhes sütis sajttorta

2/3-ad torta

Az alapihlet itt is Flat-cat-től származik, aztán végül csak a krémet tartottam meg az eredetiből...

Hozzávalók:

Zabpelyhes keksz - a fentebb leírtnak kb. fél adagja
10 dkg csokoládé (tejcsoki, vagy fele tej-, fele étcsoki)

5 dl tejföl
10 dkg tejszínes sajtkrém/mascarpone
7,5 dkg méz (ízlés szerint lehet több is)
kb 8-10 dkg őrölt zselatin (nem tortazselé!)

Elkészítés:

Készítsünk elő egy kapcsos tortaformát (mondjuk egy 26 cm-est), szabjunk hozzá egy akkora darab sütőpapírt, hogy az oldalát is fedje valamennyire (vagyis rajzoljuk körbe a tortaformát ceruzával és hagyjunk rá valamenniyt, aztán úgy vágjuk ki) és béleljük ki vele a formát (természetesen az "összerajzolt" felével lefelé tegyük bele a papírt a formába...)
Gőz fölött olvasszuk fel a csokit (a vizes lábast utána se tegyük messzire) és öntsük bele a formába (pici olajjal hígíthatjuk), ahogy sikerül, elegyengetve. Azon nyomban essünk neki a kekszeknek, morzsoljuk rá a csokira (egyet tegyünk félre) és nyomkodjuk bele, hogy nagyjából egységes "alapot" kapjunk.

Jöhet rá a krém: térjünk vissza  a gőzszolgáltató vizes lábasunkhoz és melegítsük össze a krémsajtos tejfölt a zselatinnal. (Aki ügyes és bátor, annak nem kell feltétlenül a gőzzel vacakolnia, de részemről biztos, ami tuti...) Nem főzni vagy forralni kell, de a zselatinnak rendesen fel kell olvadnia. Öntsük rá a krémet az alapunkra és a legtetejére morzsoljuk rá a maradék kekszet. (Ugyanis ez a legegyszerűbb, de kreatívkodhatunk más díszítéssel is.)

És most jön  a legnehezebb rész: Be kell tenni a hűtőbe és leginkább egy éjszakát pihentetni...

A szeletelés a csokialj miatt kicsit kalandos, de megéri :)

 Na, ez egy igazán vacak kép, de nagyjából talán látszanak rajta a rétegek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése