2010. november 19., péntek

Feketeerdő torta

Tudom, hogy nehéz elhinni, de élőben még bénábban nézett ki :)

Mondjuk kb. mint ez itten... (Az alja nem égett meg, csak sötét a kép! De tényleg...)

A torta igazából a piskóta kipróbálásának céljából készült, méghozzá Kiskukta receptje alapján. A próba sikerült!!! (Ha nagy leszek, majd kipróbálom a fondant-készítést is :) )

A feketeerdő krémje annyira nem bonyi, az ihletet Szamóca adta innen-onnan.

Tortapiskóta

Hozzávalók:

(25 cm-es tortaformához)

3 db tojás
15 dkg cukor
25 dkg liszt
2 ek kakaópor
3/4 csomag sütőpor (lesznek még benne ilyen őrült mennyiségek, mert arányosítani kellett...)
1,125 ml olaj (én szóltam...)
1,125 ml tej (jól van na, úgy kb...)
+ 6 dkg cukor a tojáshabhoz

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a 15 dkg cukorral és az olajjal, majd beletesszük a tejet is. A lisztet, kakaóport, sütőport szintén összekeverjük, aztán összedolgozzuk a "nedvesekkel". Mi is van még hátra? Ja, a fehérjéket felverjük a maradék cukorral, aztán az egészet összekeverjük/forgatjuk.
Kikent, kilisztezett tortaformában megsütjük úgy finoman, óvatosan, 175(?) fokon, 35-40 perc, tűpróba meg minden.
Ha megsült, kihűtjük és háromfelé vágjuk. (Venni akartam egy profi tortalapfelvágót, de pont elfogyott, úgyhogy beszereztem helyette egy szintén nélkülözhetetlen tortakihűtő- és beosztó alá- fölététet :) )

Feketeerdő-"töltelék"

Hozzávalók:

1 nagy üveg meggybefőtt
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
ízlés szerint még 1-2 kanál cukor

6 dl tejszín (növényi is lehet)
2 csomag főzés nélküli vaníliás vagy (stílusosan) tejszínes pudingpor vagy 3 csomag habfixáló

+ tejszínhab meg csokireszelék/tortadara a díszítéshez

Elkészítés:

A befőttet felfőzzük a pudingporral, amíg besűrűsödik. Kevergetve hűtjük, de csak addig, amíg mondjuk el nem készül a tejszínes rész. Ehhez a tejszínt felverjük a pudingporral (kicsit sárgás lesz, de nagyon finom és jól tartja az állagát) vagy habfixálóval (így nem lesz azért olyan "fix").

Aztán az összeállítás: piskóta, meggyzselé fele, krém harmada, középső lap, maradék meggyzselé, második harmad krém, legfelső piskóta. A maradék krémmel bevonjuk a tetejét-oldalát.

Plusz tejszínhabbal, csokireszelékkel/tortadarával, maradék meggyel díszítjük, összehűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése