2011. január 25., kedd

Olajbogyós zsömle

Négyszemű :)

Húha, az első sós a blogon… J
Naszóval kellett valami a sok süti és péksüti után és helyett, úgyhogy előszedtem ezt a receptet - az adag egy "egyedi" háztartásba talán soknak tűnik, de érdemes elkészíteni egyszerre, mert jól lehet fagyasztani és utána reggelire (mondjuk fornettiszerűségek helyett) egyet-egyet kimelegíteni.
Az eredmény jó sűrű, tartalmas, finom (persze azért kell hozzá némi vonzódás a teljes kiőrlésű cuccok iránt) és egészséges... mi kell még? Ha valaki kevésbé "tk-fan", válogasson Szamócánál az egyéb (hagyományosabb) péksüti receptek között, mert vannak szép számmal!

Szóval a forrás Szamóca, akinél ebből is több változat is van – csak teljes lisztből és vegyesen. Én aszerint válogatok, hogy épp mi van otthon.

Hozzávalók:

(1 kg lisztkeverék kell, vagyis 1 kg teljes kiőrlésű liszt egy része helyettesíthető zabpehellyel, zabkorpával stb., de persze simaliszttel is. Az alábbi egy sima változat.)

60 dkg teljes kiőrlésű liszt
20 dkg simaliszt
20 dg zabpehely (apró szemű) + egy kevés a tetejére

10 dkg puffasztott amarántmag (Ez mindenképp kell bele! Erről tőlem itt, Szamócától itt)
csapott ek só
1kk cukor
5 dkg élesztő
6-7 dl langyos víz
egy kis üveg paprikával töltött olajbogyó

Elkészítés:

A lisztet/pelyhet összekeverjük az amarántmaggal, sóval. 2 dl langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral. Ha megvan, hozzáadjuk a liszthez, majd adagoljuk a többi vizet is. Nem biztos, hogy kell az összes víz, nagyon nem lehet lágy, de ragadós az mondjuk lesz, a pelyhek miatt is.
Meleg helyen kb egy órát kelesztjük, aztán kétszer nyolc db zsömlét formálunk belőle (két nagy tepsihez) úgy, hogy mindegyik közepébe belenyomunk egy-egy paprikával töltött olajbogyót, a tetejét pedig kevés langyos vízzel megkenjük és belenyomjuk egy kis zabpehelybe.
A tepsiben még fél órág pihentetjük a zsömiket (közben mivel megkel, kicist kinyomja majd az olajbogyókat, ezeket nyugodtan nyomkodjuk vissza!)

Csinálhatunk több, kisebb zsömlét is, és persze csinálhatunk kiflit vagy mást is.
Az ízesítés is lehet különböző. A tésztába magába is tehetünk vagdalt olajbogyót vagy magvakat és természetesen a tetején is lehet valami magféle, és magát az olajbogyót is lecserélhetjük, szóval a variációk sora végtelen...

Ja, meg is kell sütni, ami persze függ a sütőtőtől, de kb 220 fokon kb 25 perc. Elvileg aranybarnára kellene őket sütni, de nekem ez még nem nagyon sikerült :) Arra szoktam koncentrálni, hogy az alja legyen barna (és ne fekete :) )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése