2011. május 1., vasárnap

Aszaltszilvás tejszínes szelet



Az elmúlt év egyik „nagy felfedezettje” számomra a semifreddo volt. (Fel is teszem majd a „csakreceptes” oldalra, mert bár most vacak az idő, de egyszer csak lesz nyár… Na meg egyébként is, fagyit nem csak nyáron szabad enni J )
Hogy mi köze van ennek az aszalt szilvás sütihez? Annyi, hogy egyszer rumos aszalt szilvát adagoltam hozzá és nagyon bejött, úgyhogy valami hasonlót kreáltam sütikrémben.

Hozzávalók:

1 csokis piskóta (a tortapiskóta 2 tojásból, arányosítva, közepes tepsiben sütve)

A krémhez:

5 dl tejszín (növényi is lehet)
1-2 dl tej
2 csomag főzés nélküli pudingpor
20 dkg aszalt szilva
ízlés szerint rum

kakaópor vagy pirított mogyoró (vagy amit szeretnénk) a tetejére

Elkészítés:

Most húsvétra kétszer is megcsináltam, úgyhogy ennek a rendkívül bonyolult receptnek két verziójával is szolgálhatok. (Nem, egyik sem diétás…)
A lényege, hogy az aszalt szilvát kis darabokra vágjuk késsel vagy konyhai ollóval (az ollós módszert érdemes kipróbálni!), közben pedig levadásszuk az esetleges mag-, szár- és egyéb oda nem illő darabokat is . Ha kész, ízlés szerint rumba, rum és víz vagy rumaroma és víz keverékébe áztatjuk egy időre.
Áztatás után egy kis tej hozzáadásával pürésítjük mixerrel vagy egy kis vízzel felfőzzük, hogy megkapjuk az aszaltszilvapürénket/lekvárunkat. Nem baj, sőt, jó, ha kicsit darabos.
Ha kell (ti. ha főztük), kihűtjük, majd elektromos habverővel összekeverjük a tejszínnel, (maradék) tejjel és a pudingporral. Ebből is kétfélét próbáltam ki, az Arankával, amihez eleve 3 dl folyadék kell, természetesen sűrűbb lett és ekkor a szilvát is csak hidegen pürésítettem. A második alkalommal Gálát használtam és „főzött” szilvát, így értelemszerűen lágyabb lett krém, szóval mindenki választhat, attól függően, hogy szereti. Én legközelebb keverem a kettőt, sőt, kipróbálom, hogy hogy működik fele tejszín/fele tej verzióban.
Ja, NEM kell a krémbe plusz cukor, az aszalt szilva és a tejszín magában is épp elég édes.
A krémet rákenjük a kihűlt piskótára, Ketté is vághatjuk és megtölthetjük, nekem nem volt kedvem pepecselni vele, meg aztán ha egyszer így is finom...
A tetejére a képen látható verzióban pörkölt mogyorót tettem, másodszorra pedig holland kakaóport. kísérleteztem aszaltszilvás-mogyorós csokival is (ld a képen), de az már durva volt :)
Érdemes jól összehűteni, ha ki tudjuk várni…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése