2010. december 10., péntek

Házi vajkaramella



Hát nem cuki ez a szalvéta?

Nem igazán van formában a program, rólam nem is beszélve, szóval csak a lényeget:

A recept Szamócától származik. (Egészen pontosan a Francia csokoládétorta egy alternatív alkotóeleme. Magát a tortát is elkészítettem már, elég tömény, de nagyon finom!)

Hozzávalók:

30 dkg cukrozott, sűrített tej (kb két tubus)
5 dkg cukor (ha van, barna)
5 dkg vaj

Elkészítés:

A hozzávalókat kicsi lángon, állandóan kevergetve, óvatosan, türelmesen sűrűre összefőzzük.
Ha ez megvan, akkor egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe vagy hőálló tálba tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. (melegen még nyúlós-ragacsos tapintású, de ha kihűl, teljesen "vajkaramellás" lesz.) Ha kihűlt, akkor különböző alakzatokat szúrunk ki belőle, pici formákkal (pl. csillag), vagy kis szaloncukorformákat hengergetünk.
Ezután sima vagy ízesített csokiba márthatjuk (a képen lévőkön narancsos étcsoki van, azok a kis göcsörtök a "narancsos" darabok). Persze apróra vágott mogyoróval is meg lehet szórni vagy valami ilyesmi, de azt ne felejtsük el, hogy ez azért mégiscsak vajkaramella - szerintem csupaszon a legfinomabb! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése