2011. november 26., szombat

Majmos süti (reszelt túrós)


Nos, nem ennek indult, csak az volt biztos, hogy majmos lesz - keresztlánykám aktuális kedvence -, de nagyon bevált :)

Szóval a majmos rész annyi, hogy a kész sütit "körbeszabtam", aztán fehér- és étcsokival díszítettem - egyszerű és nagyszerű :) Persze a kivitelezés nem valami művészi és az eredmény sem olyan, mint egy igazi fondant/marcipán tortánál, dehát nem kell mindig kaviár...

Ami a sütit (reszelt túrós) illeti, ami szintén klasszikus recept:

Hozzávalók:

a tésztához:
40 dkg liszt
3 ek kakaó
1/2 csomag sütőpor
15 dkg porcukor
1 tojás sárgája

a túrótöltelékhez:
1 kg túró
25 dkg porcukor
1 csomag (bourbon) vaníliás cukor
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja és leve
5 dkg zsemlemorzsa vagy darált keksz
ízlés szerint mazsola
4 tojásfehérje habbá verve

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kicsit betesszük a hűtőbe, hogy könnyebb legyen majd vele dolgozni.
A töltelékhez a túrót áttörjük, kikeverjük a többi hozzávalóval, majd beleforgatjuk a felvert tojáshabot is. Megjegyzés: a darált keksz kicsit elszínezi, megsárgítja, de kisülés után nem látszik rajta és finom lesz tőle.
Egy közepes tepsit kikenünk és kilisztezünk (igazság szerint én liszt helyett is darált kekszet szoktam hozzá használni...), aztán az eredeti verzió szerint nagylyukú reszelőn belereszeljük a tészta egyik felét (ezért kell "előhűteni"), de én az alját inkább ki szoktam nyújtani, hogy egységes legyen, főképp ebben az esetben nem akartam kockáztatni, hogy nem jön ki szépen egy darabban.
Aztán jön rá a túrókrém, a tetejére pedig már tényleg mindenképp reszelni kell a tésztát - ez a majmos verzió esetében plusz jó, mert így olyan kicsit "szőrös" benyomást kelt. :)
Aztán pedig meg kell sütni, sütőtől függően olyan 35-40 perc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése